• - Hvis bare minkavlerne kan forklare mig, hvordan de vil have deres udstyr til at virke, så skal jeg nok få det til at gøre sådan, siger John H. Andersen, Fur Technology.

Øje for optimering

For tre år siden vidste John H. Andersen ikke meget om mink. Til gengæld var han skarp på optimering og rationalisering. Det har han taget med, når han kigger på maskinerne i minkindustrien.

Siden 1993 har John H. Andersen kørt ud som produktivitetskonsulent og indehaver af firmaet JHA Rationalisering. Det gør han stadig, men for tre år siden blev der føjet endnu en virksomhed til adressen ved Vinderup.

Dengang vidste han intet om minkbranchen, men det blev der lavet om på, da en bekendt spurgte om ikke han havde lyst til at investere i og være med til at udvikle en slibemaskine til de gummiruller, som sidder i maskinerne, der skraber minkskindene.

- Jeg har altid godt kunnet lide at udvikle ting, og få dem til at fungere optimalt, så jeg gik med på idéen, fortæller John H. Andersen.

Det mundede ud i et ejerskab af firmaet Fur Technology og ikke mindst maskinerne Edgemaster 901 og 902, der kan slibe henholdsvis bølge- og zigzag-skraberuller og hjælpe til en bedre økonomi i pelseriet.

- Der sidder mindst seks ruller i en skrabemaskine. De kan klare omkring 5.000 skind, før de skal skiftes, og de store koster altså omkring 1.000 kroner, så der er mange penge at hente, jo flere gange man kan få dem slebet, siger John H. Andersen, der har set ruller bliver slebet op til otte gange.

Opgraderinger

Siden er der blevet langet flere slibemaskiner over disken i både Danmark og udlandet – sidste år røg der blandt andet to til Ukraine – mens John H. Andersen også tilbyder selv at slibe ruller for kunderne.

Derudover har han netop udviklet et opgraderingskit til Jasopels’ T5 rensemaskine, mens han også er klar med en videreudvikling af rullerne til skrabemaskinerne: En metalrulle, hvor man udskifter skrabelamellerne i stedet for at skifte hele gummirulle ud, som man gør nu om dage.

- Der er både noget økonomi i kun at udskifte lamellerne, og så giver det også noget at få en rulle, som er i balance – det er gummirullerne ikke. Skrabemaskinen ryster og larmer slet ikke på samme måde med en metalrulle. Det betyder også, at der ikke bliver slidt helt så hårdt på selve maskinen, forklarer John Andersen, der på de tre år, siden han trådte ind i minkbranchen vurderer, at han er blevet klogere, men formentlig stadig ikke kan kalde sig minkekspert – men blikket for optimering er fulgt med til den nye branche.

- Hvis bare minkavlerne kan forklare mig, hvordan de vil have deres udstyr til at virke, så skal jeg nok få det til at gøre sådan, fastslår han.